TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

iMucha: slavná sbírka v pohybu v Obecním domě

iMucha: slavná sbírka v pohybu v Obecním domě

Zhruba po sedmi letech se milovníci díla Alfonse Muchy, velikána české secese, mohou těšit na další unikátní kulturní zážitek. Na stejné místo, do pražského Obecního domu, se vrací slavná sbírka jeho díla, kterou v minulosti zkompletoval světový tenista číslo 1 Ivan Lendl.

Vystavení sbírky v roce 2013 přilákalo na 180.000 návštěvníků a expozice si tak právem vysloužila titul Nejnavštěvovanější výstava výtvarného umění v historii ČR. Obrovského úspěchu se dočkala i v zahraničí, doposud byla vystavena v italských městech Miláno a Janov, v USA v New Yorku a v jihokorejském hlavním městě Soulu. Celkem po celém světě zhlédlo sbírku již ví

Vzhledem ke změnám, kterými sbírka prošla od doby, kdy ji do svého vlastnictví získal Nadační fond Richarda Fuxy, půjde opět o nezapomenutelný zážitek. Již samotný název výstavy iMUCHA prozrazuje, v čem je tentokrát unikátní. Návštěvníci budou moci ve světové premiéře například obdivovat slavné plakáty v digitalizované, rozpohybované podobě.

„Kromě rozšíření sbírky o zhruba sedm desítek originálních artefaktů jsme při koncipování výstavy použili i nejmodernější technologie, díky kterým motivy více než sto let starého díla Alfonse Muchy doslova ožívají. Je toho však mnohem více, co návštěvníky ohromí, například k nim promluví sám Alfons Mucha,“ nastiňuje Richard Fuxa, předseda správní rady nadačního fondu nesoucího jeho jméno.

 

Díky vysoce profesionálně zpracovanému digitálnímu rozpohybování Muchových plakátů se ve světové premiéře od léta roku 2020 návštěvníci ocitají tváří v tvář oživlým modelkám, jsou obklopováni výjevy ze Slovanské epopeje a promlouvá k nim dokonce sám Alfons Mucha. Jedinečné pojetí expozice tak secesi posouvá o více než sto let dopředu a návštěvníky o více než sto let dozadu.

 

Mistrné architektonické ztvárnění konceptu provází nejvýznamnějšími milníky Muchova života a tvorby, které dokreslují ty nejzásadnější informace od předního odborníka na Alfonse Muchu. Expozice čítá bezmála 240 nejpoutavějších artefaktů. Celá výstava je tak jedinečným souborem dojmů z ohromující monumentality, digitálních efektů, snadné pochopitelnosti a líbivosti u široké veřejnosti a zároveň těch nejzajímavějších informací a momentů Muchovy éry.

 

Výstava, která bude zahájena 21. srpna, je jednou ze tří částí projektu iMUCHA, který kromě jedinečné výstavy nabízí také velkolepou multimediální projekci a show.