TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Soutěž růží v Hradci Králové

Soutěž růží v Hradci Králové

Protože se stále šlechtí nové odrůdy růží, je třeba, aby byly jejich vlastnosti hodnoceny, tak aby se prosazovaly jen ty nejlepší. Takové hodnocení se provádí, mimo jiné, v soutěžních rozáriích. Jedno z nich, jediné svého druhu ve střední a východní Evropě, je i v České republice, v Hradci Králové.

Jde o jediné mezinárodní soutěžní rozárium v Česku, určené k hodnocení a oceňování nových kultivarů růží podle přesných pěstitelských i estetických pravidel. Jedna odrůda pak každý rok získá ocenění nejvyšší, titul Zlatá růže města Hradce Králové. K vidění tu bývá přes 220 druhů a 1 000 keřů různých tvarů a barev!

Hodnocení růží

Růže prošly dlouhým a složitým vývojem, bylo třeba vynaložit značné úsilí, než získaly dnešní podobu, bohatou škálu barev, vůní, typů a tvarů květů či vzrůstu, a v neposlední řadě i odolnost proti chladu a chorobám. Hodnocení kvality růží se v hradeckém soutěžním rozáriu provádí cestou víceletého systematického sledování vlastností růží podle předem stanovených kritérií, provádějí jej několikrát ročně členové stálé odborné komise.

 

Každým rokem se pak slavnostně vyhlašují nejlepší růže v několika kategoriích, absolutní vítězka pak získává titul Zlatá růže města Hradce Králové. Růže do soutěže zasílají každým rokem sami šlechtitelé, čili růže se v soutěžním rozáriu neustále postupně obměnují.