TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Zemřela zpěvačka Anita Pointerová ze skupiny The Pointer Sisters

Zemřela zpěvačka Anita Pointerová ze skupiny The Pointer Sisters

Ve věku 74 let zemřela na rakovinu americká zpěvačka Anita Pointerová, druhá nejstarší ze čtyř sester z uskupení The Pointer Sisters, které se proslavilo v 70. a 80. letech minulého století. O sobotním skonu hudebnice informoval zpravodajský server BBC. Skupina je známá mimo jiné díky hitům Jump (For My Love) nebo Fire.

Pointerová zemřela doma v Beverly Hills obklopena rodinou, informoval zpěvaččin mluvčí Roger Neal. "S Anitou se stalo nebe krásnějším místem," uvedla rodina v prohlášení.

Sestry začaly zpívat v raném věku v kostele kalifornském městě Oaklandu, v němž kázal jejich otec. Nejprve zformovaly duo sestry June a Bonnie, k nimž se později přidala Anita, která předtím pracovala jako sekretářka. Později se k The Pointer Sisters na čas přidala Ruth, nyní poslední ze sester, která ještě žije. Bonnie skupinu v roce 1979 opustila a vydala se na sólovou dráhu.

V roce 1973 vydala kapela debutové album, které neslo její jméno a na němž se mísí funk, soul a R&B. Průlomovým hitem alba se stala skladba Yes We Can Can, jež v době rasových nepokojů ve Spojených státech vyzývala k jednotě a toleranci. V roce 1975 uskupení dostalo cenu Grammy za pěvecký výkon v country písni Fairytale. Ocenění zůstává raritou v žánru, kterému dominují bělošští interpreti.

Po celá 80. léta sestry figurovaly v amerických hitparádách. Hity, k nimž se dál řadí například He's So Shy či Neutron Dance, obstály podle BBC ve zkoušce časem a dodnes se často hrají. Druhá z uvedených skladeb je na soundtracku k akční komedii Policajt v Beverly Hills.

(zdroj: ČTK)

 

Video