TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Ikonický hit 80. let Axel F se možná znovu vrátí na plátna kin

Ikonický hit 80. let Axel F se možná znovu vrátí na plátna kin

Hudební skladatel Harold Faltermeyer vytvořil v roce 1984 ikonickou instrumentální skladbu Axel F pro snímek Policajt z Beverly Hills. Název Axel F odkazuje na jméno hlavní postavy, detroitského policisty Axela Foleyho, kterého si zahrál Eddie Murphy. Snímek z něj udělal Hollywoodskou hvězdu první velikosti.

 

Skladba Axel F je zkomponovaná v tónině Fmoll. Faltermeyer jí nahrál pomocí pěti syntezátorů značek Roland, Yamaha a LinnDrum. Získal za ní cenu Grammy. Melodie se objevuje ve všech třech dílech. V prvním díle samozřejmě originální verze a v drobných melodických úpravách jí tvůrci použili i do dalších dvou pokračování.

Po téměř 40ti letech přišla dobrá zpráva pro milovníky této filmové série. Začalo natáčení 4. dílu. Tentokrát pod křídly streamovací služby Netflix. Ve snímku Policajt z Beverly Hills 4 se opět objeví Eddie Murphy v roli ostříleného poldy z Detroitu Axela Foleyho. Dá se proto očekávat, že producenti opět sáhnou po osvědčené melodii z pera Harolda Faltermeyera. Tato informace zatím není potvrzená, tak se nechme překvapit.

Německý skladatel Harold Faltermeyer spoluipracoval také na hudbě k filmu Top Gun. Skládal hudbu i pro takové hvězdy 80. let jako Donna Summer, Laura Branigan, Bonnie Tyler, Pet Shop Boys, Jenifer Rush, Billy Idol, Barbra Streisand a další.

Video