TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře

ekonstrukce bitvy na Bílé hoře v roce 1620. Velké představení finále bitvy za účasti několika stovek účinkujících bude doplněno hudbou a pyroefekty. Bitva ve dnech 22. až 23. září bude realizována tak, aby se co nejvíce podobala skutečné historické události.

Obě armády se střetly 8. listopadu 1620 na Bílé hoře, jen několik kilometrů od pražských městských hradeb. Dvouhodinová bitva byla pro svůj rychlý průběh spíše jen šarvátkou, nicméně rozhodla o osudu celého stavovského povstání. Podstatně výhodnější pozici zaujalo stavovské vojsko, jelikož bylo umístěno na návrší a část vojů byla těžko přístupná i z důvodu hlubokých obranných příkopů vykopaných v noci před bitvou. Mělo oproti císařsko-ligistickému vojsku též řadu dalších výhod, jelikož bylo odpočaté, dobře živené a mělo v zádech pevné pražské hradby pro případ ústupu.

Bitva na Bílé hoře znamenala faktický konec Českého stavovského povstání a rozhodujícím způsobem ovlivnila osud českého státu na dalších 300 let. V jejím důsledku museli všichni lidé přejít na katolickou víru anebo odejít z Čech. Nelze se také nezmínit o popravě 27 předáků stavovského povstání dne 21. června na Staroměstském náměstí. Ačkoli se po bitvě pozice Habsburků v českém státě upevňovala, spustila rebelie českých stavů mnohem vážnější konflikt, třicetiletou válku.

 

Rekonstrukce Bitvy na Bílé hoře 1620

Bělohorská pláň, Praha 6 - Vypich

Brány otevírají ve 12:00 a hlavní bitva proběhne v 15:00 v sobotu i neděli.

 

Doprovodný program:

Šermířské ukázky

Kejklíř

Hudební vystoupení

Dobové tržiště

Výcvik jednotek a další…

 

15:00

Rekonstrukce bitvy