TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Mělnické vinobraní 2019

Mělnické vinobraní 2019

Že víno vládne Mělníku, dokládá i Mělnické vinobraní, které je pořádáno už od roku 1911. Každoroční slavnost vína sice přerušily na čas obě války, tradice však přežila a v současnosti je to největší událost v kulturním životě města. Oslavy probíhají na několika místech historického centra Mělníku i na zámku.

Široký program, který letos mimo jiné spolupráci s partnerskými městy jistě uspokojí fanoušky všech uměleckých žánrů, historie, trhů nebo výtvarných dílen pro děti. Vedle jarmarku, stánků s burčákem a gastronomickými specialitami lze v ulicích historického centra narazit na flašinetáře, sokolníka či pouliční umělce.

 

Pro degustaci kvalitních vín cechu českých vinařů je vyčleněna klidová zóna na radničním dvoře, kde si návštěvníci budou moci oddychnout od shonu slavností a mimo vína ozkoušet a vychutnat řadu gastronomických specialit.

 

Tři hudební scény opět žánrově pokrývají celé spektrum, od folkloru a dechovky, přes cimbálovku, swing a velký orchestr z německého Oranienburgu, mainstreamový pop, rock, až po moderní žánry. Těšit se můžete na Monkey Business, Lenny, Voxela, kapelu Jelen, Janka Ledeckého, Dashu, Jasnou páku a mnoho dalších.

 

Mělník má co nabídnout i těm, kteří vínu zrovna neholdují

Romantickému historickému centru dominuje mělnický zámek s lobkowiczkými sbírkami umění i vinnými sklepy. Návštěvníci si mohou prohlédnout kapli sv. Ludmily, kterou nechala vystavět manželka Karla IV. Alžběta Pomořanská.

 

Ze zámku zamíří většina turistů na zámecké terasy, z nichž se otevírá úchvatný výhled nejen na soutok Labe a Vltavy, ale také na historické zdymadlo na říčním kanálu Hoříně, na pověstmi opředenou horu Říp a za pěkného počasí i na České středohoří.

 

Pod bílým kruhem na náměstí Míru se ukrývá nejširší studna v České republice, která vznikla ve 14. století. Hluboká je 54 metrů a ve svém nejširším místě dosahuje hodnoty 4,543 metru. Nahlédnout do ní zvědavci mohou při prohlídce mělnického podzemí.

 

Kostel sv. Petra a Pavla, pocházející z přelomu 10. a 11. století ukrývá další raritu města. Tou je místní kostnice s pozůstatky 10 až 15 tisíc lidí, která se spolu s kostnicí v Kutné Hoře řadí mezi největší v Česku. Navštívit ji můžete celoročně od úterý do neděle.