TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Lidové Vánoce v Polabí 2019

Lidové Vánoce v Polabí 2019

Jako každoročně je vánoční výstava umístěna do celého areálu skanzenu v Přerově nad Labem. Scény ze života našich předků v interiérech všech chalup předvádějí starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků do Tří králů. Jsou tu starodávné přástky a dračky, barborky a lucky, mikulášské obchůzky s nadílkou, předvánoční trhy a příprava na vánoce v lidové kuchyni, Štědrý den se všemi věštbami a pověrami i koledy a koledování ve vánočním čase.

Nově jsou zde letos vystaveny všechny lidové betlémy z vlastních sbírek.

Výstava je doplněna mnoha starými lidovými a kostelními betlémy a také současnými betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázkami vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků. Zvláštní část výstavy tvoří velká kolekce papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic z muzejních sbírek. Uvidíte starodávné dračky a přástky, mikulášské obchůzky s nadílkou, předvánoční trhy a přípravu na Vánoce v lidové kuchyni, Štědrý den se všemi zvyky a obyčeji a koledy a koledování o vánočním čase.

Součástí vánoční výstavy jsou vedle starých lidových a kostelních betlémů také současné betlémy z nejrůznějších materiálů, ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků.

Zvláštní část výstavy tvoří soustavně rozšiřovaná kolekce papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic, umístěná do velkého výstavního sálu v bednárně. Zde je i velký betlém z oblékaných figurek, zhotovený podle vlastního vystřihovacího „Betlému z Přerova nad Labem“ od akad. malíře Jiřího Škopka. Součástí výstavy je rozměrný betlém ve stylu neapolských jesliček.

Na všechny soboty a neděle je připraven doprovodný program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků.

 

Tradiční vánoční výstava v celém areálu skanzenu s bohatým doprovodným programem od 15.11. do 30.12.2019.

 

Velká vánoční výstava pod názvem „Lidové Vánoce v Polabí“ se letos po třicáté koná v celém areálu skanzenu. V interiérech všech osmi chalup jsou předváděny scény ze života našich předků, připomínající starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. Výstava začíná v první chalupě z Chvalovic starodávnými přástkami a dračkami s podvečerním besedováním. V druhé chalupě z Draha jsou předváděny tradiční obchůzky barborek a lucek a mikulášský průvod s nadílkou. V kuchyni se připravuje vánoční pečení a ve výměnku jsou ukázky starých druhů vánočního cukroví i s recepty.  „Staročeská chalupa“ je vyhrazena pro Štědrý den se všemi věštbami a pověrami, „devaterem jídel“, štědrovečerním koledováním a představením krajové vánoční hry. Ve vitrínách jsou vystaveny všechny lidové betlémy z vlastních muzejních sbírek. Chalupy v dolní části skanzenu ukazují, jak trávili vánoční svátky naši předkové v průběhu minulého století – kolem roku 1860, 1890, 1910 a 1930 na statku i v chaloupce. Na závěr výstavy je ve staré škole scéna tříkrálové koledy. Součástí vánoční výstavy je vedle starých lidových a kostelních betlémů také neustále rozšiřovaná kolekce současných betlémů z nejrůznějších materiálů. Výstavu doplňují ukázky starých i novodobých vánočních dekorací, návody na výrobu vánočních ozdob a drobných dárků. Zvláštní část výstavy tvoří rozsáhlá sbírka papírových vystřihovacích betlémů a vánočních pohlednic, umístěná do přísálí a chodby u staré školy v bednárně.  Ve školním kabinetu je opět nainstalován velký betlém z oblékaných figurek, zhotovený podle vlastního vystřihovacího „Betlému z Přerova nad Labem“ od akad. malíře Jiřího Škopka.  Další velký betlém z oblékaných figurek na způsob neapolských jesliček je v kapličce na návsi. Na všechny soboty a neděle je připraven program s ukázkami starých řemesel a prodejem dárků.

 

 

Jak je na výstavě otevřeno

Otevřeno: od 15. 11. do 30. 12. 2019

Pro veřejnost otevřeno pátek – neděle od 9:00 do 16:00 hodin (poslední vstup v 15:00 hodin).

 

Na Štědrý den, 24. 12.  a Boží hod vánoční 25. 12. – zavřeno.

Od 26. do 30. 12. 2019 otevřeno denně od 9 do 16 hodin.

 

Pro objednané zájezdy a školní výpravy otevřeno denně mimo pondělí na základě předchozí objednávky na tel. č.: 325 565 272 nebo 733 715 342 nebo e-mailu skanzen@polabskemuzeum.cz  (včetně objednání pracovních dílniček pro děti).