TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Dveře archivů se v Praze otevřou dokořán

Dveře archivů se v Praze otevřou dokořán

Pražské archivy na Chodovci a v Dejvicích plánují na sobotu 20. října den otevřených dveří pro veřejnost. Akce se koná při příležitosti 100. výročí našeho státu. V sobotu v době od 10:00 do 18:00 bude možné mimořádně navštívit Národní archiv a Státní oblastní archiv v Praze. V budovách na Chodovci a v Dejvicích je připraven po celý den bohatý program pro dospělé i dětské, poučené i laické návštěvníky.

Archiv ChodovecCílem dne otevřených dveří uspořádaného při příležitosti 100. výročí vzniku československého státu je seznámení s prací obou institucí, zpřístupnění běžně nepřístupných prostor, prezentace unikátních archivních dokumentů a další doprovodné aktivity pro poučení i zábavu. V budově na pražském Chodovci (ul. Archivní 4) jsou připraveny pravidelné exkurze do archivních depozitářů i restaurátorských ateliérů, výstavy archivních dokumentů, odborné přednášky, genealogická poradna, čtení z pamětí politika Jana Malypetra v podání herce Jiřího Štrébla nebo koncert skupiny Ostravská bandaska s programem skladeb připomínajících konec habsburské monarchie a vznik republiky. V tvořivé dílně si dospělí mohou vyrobit vlastní záložku do knihy nebo přitisknout pečeť na ruční papír. Pro děti je připravena například výroba kokard v národních barvách nebo archivní hra.

Budova DejviceBudova v Dejvicích (Milady Horákové 133) je nejstarší účelovou archivní budovou u nás postavenou ve 30. letech 20. století ve funkcionalistickém stylu dle projektu architekta Jaroslava Fragnera. I zde je možné v rámci prohlídkové trasy nahlédnout do běžně nepřístupných prostor a seznámit se s péčí o naše kulturní dědictví. Pro děti jsou připraveny dílny s tvorbou erbů, pečetí a rodokmenů.

V souvislosti s oslavami 100. výročí vzniku Československé republiky připravil Národní archiv ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR, v. v. i. panelovou výstavu nazvanou „Pravda vítězí (Československo 1918–1992)“, která připomene vznik samostatného Československa a dějiny společného státu Čechů a Slováků. Výstava bude k vidění ve foyeru Národního archivu (na Chodovci) od 16. 10. do 14. 12. 2018, vždy v pondělí až pátek od 8:30 do 18:00. Mimořádně bude také ke zhlédnutí v den otevřených dveří Národního archivu v sobotu 20. 10. 2018 od 10:00 do 18:00 hodin.