TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Polské dny v Plzni

V Plzni v těchto dnech probíhají Polské dny! Konají se už po třetí. Navštívit v rámci Polských dnů můžete výstavy, filmové projekce, i koncerty. Podrobnosti jsou ve facebookové události s názvem Polské dny v Plzni.

Polskou kulturu a historii představí obyvatelům krajské metropole Polské dny v Plzni, které se uskuteční od 16. září do 8. října 2019. Nabídnou návštěvníkům výstavy, filmovou tvorbu i hudební vystoupení. Druhý ročník připravil Polský institut v Praze ve spolupráci s městem Plzeň a pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy.

 

„Jsem potěšen, že díky této akci mají obyvatelé našeho města možnost seznámit se alespoň částečně s kulturou a historií našich polských sousedů. Kromě výstav, koncertů a filmů k tomu jistě přispěje i široká prezentace polské literatury v českém překladu na veletrhu Svět knihy, který se bude konat 20. a 21. září v DEPO2015,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

 

„Může se zdát, že z Plzně je to do Polska daleko – ve skutečnosti však mají Češi a Poláci k sobě blíž, a to i díky společné nedávné historii. Našimi aktivitami v rámci Polských dnů v Plzni se snažíme tu pocitovou vzdálenost Plzně od Polska trochu zmírnit a ukázat Plzeňanům malý zlomek z bohatého kulturního dění současného Polska,“ uvedl ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

 

Návštěvníci se mohou těšit na dvě výstavy. Před budovou radnice na náměstí Republiky bude k vidění venkovní výstava o česko-polských vztazích v uplynulém půlstoletí, která mapuje fenomén vzájemné spolupráce a solidarity. Těžištěm výstavy je kooperace disidentských organizací na obou stranách hranice v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století.

 

Ve Staré synagoze bude možné se ponořit ještě hlouběji do minulosti na výstavě o dějinách polských Židů s názvem Po-lin. Židé v republice mnoha národů. Polský institut ji připravil ve spolupráci s varšavským Muzeem dějin polských Židů POLIN. Mapuje osudy židovské komunity na území polsko-litevské Republiky obou národů v 16.–18. století. Přibližuje různé aspekty života zdejší židovské komunity – vedle školství a samosprávy se dotýká i architektury, diferenciace židovských náboženských proudů nebo legendy o příchodu Židů do Polska.

 

Polský program připravil také Filmový klub Plzeň ve spolupráci s Festivalem polských filmů Wisła. Divákům představí v Měšťanské besedě filmy Juliusz, Útěk, Carte Blanche a Milost.

 

Literární program se uskuteční na knižním veletrhu Svět knihy Plzeň, který se koná 20. až 21. září v DEPO2015. Odstartuje zde velká prezentace polské literatury v Česku, která vyvrcholí programem na pražském Světě knihy v květnu 2020. Výběr překladů z polštiny do češtiny najdou návštěvníci na stánku knihkupectví Kosmas a také u dalších vydavatelů, dětská literatura bude k dostání na stánku nakladatelství Host.

 

Součástí zahájení Světa knihy Plzeň bude i jazzový koncert v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje, kde vystoupí Štěpánka Balcarová se svým česko-polským sextetem a zpěvačkou Małgorzatou Hutek – zazní zde zhudebněné verše Juliana Tuwima. Vyvrcholením Polských dnů bude koncert Jidiš tango v podání Olgy Mieleszczuk ve Staré synagoze, díky kterému se posluchači v rytmech tanga přenesou do meziválečné polsko-židovské Varšavy.

 

Kompletní program Polských dnů v Plzni najdou zájemci na internetových stránkách Polského institutu v Praze: www.polskyinstitut.cz.