TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Model Hobby otevírá v pátek 2018

Model Hobby otevírá v pátek 2018

Sen malých i velkých kluků je opět tu. Největší modelářská show v České republice - veletrh Model Hobby. Ponořte se do fascinujícího světa modelů, užijte si unikátní modely a exhibice, objevte nejnovější trendy u předních světových výrobců a nechte se inspirovat!

Veletrh Model Hobby je jedním z nejstarších modelářských veletrhů v Evropě. Historie se začala psát v roce 1992 v Paláci u Hybernů. Za dlouhých 26 let prošel veletrh několika změnami, které odrážely aktuální trendy na trhu. V prvních letech své existence byl „největším modelářským nákupním centrem“, v současné době je hlavně „největším modelářským showroomem“ v ČR. Na trhu jsou stovky značek, ale ne vše je k vidění v modelářských prodejnách. Jinak je tomu na veletrhu Model Hobby, kde budou k vidění i letošní novinky. Velkým lákadlem veletrhu je bohatý doprovodný program, sestávající z prezentace modelářských klubů, spolků a uskupení. Na žádné jiné akci v ČR neuvidíte tolik modelářských odborností na jednom místě.

Během konání veletrhu se uskuteční dvě „monstrózní“ soutěže. Tou první budou závody dronů Rotorama Open Model Hobby, a to jako závěrečný závod sezóny 2018. Patronaci nad celou akcí převzalo Sdružení sportovních svazů a Svaz modelářů ČR, technickou stránku závodů má na starost česká firma Rotorama. Hlavní program je orientován na víkend, kdy budou k vidění výkony nejlepších závodníků z ČR. Kromě toho si o víkendu mohou návštěvníci zalétat s malými FPV drony. Druhým velkým podnikem budou závody driftů s názvem Cross Games Europe 2018. Pořadateli závodů jsou Team WELD a YEDA-shop. Návštěvníci se mohou těšit na 100 jezdců z Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Polska, Německa, Švýcarska, Francie, Holandska, Japonska a Norska, kteří budou „jezdit smykem“. Ani zde nebude chybět možnost si jízdu smykem vyzkoušet. A i u tohoto závodu se hlavní program plánuje na víkend. Ve všední dny se návštěvníci mohou dívat na zkušební lety a jízdy závodníků obou soutěží.

Výčet dalších prezentací je, dalo by se říct, tradiční, ale to neznamená, že by dané plochy nebyly zajímavé. Stálicí veletrhu je klub RC Truck Hradec Králové, který letos pozmění uspořádání své plochy. Kromě „žijícího“ městečka s policií, hasiči a rušným provozem, nebudou chybět ani stavební stroje, hrabající se v hlíně, nebo školka pro začínající řidiče. Divácky oblíbené jsou RC modely expedičních vozidel. Tato kategorie se stává čím dál tím víc populární, o čemž svědčí nejen produkce výrobců expedičních modelů, ale také množství akcí – expedic s modely. Modeláři z fóra RC4x4.cz připraví záludnou dráhu, stejně tak i školku pro začátečníky s pořádným terénem. Ani letos nebude chybět pořádný bazén pro modely lodí, na kterém se budou předvádět modely českých a německých modelářů. Pokud vše dobře dopadne, bude k vidění například kolesový parník Mississippi s funkčním parním pohonem, nebo i „požár v přístavu“. V sekci modelové železnice by letos měly přibýt nová kolejiště, tedy bude určitě co obdivovat.

 

Podíváme-li se na modelářství statické, nebudou ani letos chybět papírové modely, či plastikové modely. Prezentace modelářů z Centra papírových modelů bude odrážet letošní velké výročí, 100 let Československa, které uplyne poslední den veletrhu. K vidění budou papírové modely techniky za posledních 100 let. A podobně tomu bude i u kitařské části pod patronací MK Černošice. Tento modelářský klub letos připravuje již 15. ročník soutěže Model Hobby Cup a 29. ročník tradiční soutěže Memoriál JUDr. Zdeňka Lhoty. Hlavní soutěží budou modely právě k výročí 100 let naší republiky.

A na co ještě Model Hobby může nalákat? Tak hlavně to bude letová plocha pro létání s drony, kterou připravuje firma DronPro. Návštěvníci budou mít možnost vidět letové ukázky větších strojů, řízených profesionály, účastnit se přednášek ohledně legislativy a problematice s drony, nebo si sami vyzkoušet létání s menšími stroji. Pokud jsme zmínili přednášky, tak letošní novinkou veletrhů (týká se všech souběžných akcí) bude prostor, kde se budou vystavovatelé prezentovat s novinkami, případně zde budou přednášky na různá témata. Bloky přednášek budou dopředu známy a uvedeny na stránkách daných veletrhů. Co se týká komerčních prezentací, můžeme již nyní uvést, že letos bude na Model Hobby mnohem více výrobců plastikových kitů. Nabídka funkční modelařiny bude odrážet aktuální stav trhu, rozhodně ale bude na co koukat, či co si koupit.