TO NEJLEPŠÍ Z 80. LET

  • Praha 95,7fm
  • Mladá Boleslav 105,7fm
  • Brno 98,1fm
  • Jičín 94,2fm
  • Mělník 99,9fm
  • Mnichovo Hradiště 89,2fm

Elán: 50 let Tour 2018

Elán: 50 let Tour 2018

Slovenská kapela Elán slaví neuvěřitelných 50 let na scéně. Přiřadila se tak k legendám české a slovenské pop music, které poslouchají lidé napříč generacemi od nejmenších až po babičky.

Když se skupina mladých muzikantů jednoho večera roku 1968 poprvé postavila před hosty malého baru bratislavského hotelu, zřejmě nikdo z přítomných netušil, že je svědkem startu jedné z nejpopulárnější kapel česko-slovenské hudební scény. V roce 2018 uplyne od tohoto okamžiku neuvěřitelných 50 let a v tuzemsku se snad nenajde člověk, který by neznal alespoň jeden její hit. Skladby jako Zaľúbil sa chlapec, Kaskadér, Voda, čo ma drží nad vodou nebo Kráľovná bielych tenisiek takřka zlidověly.

 

Turné kapela zakončí velkolepým koncertem v pražské O2 aréně 20. prosince 2018.

 

Protože jde o výroční turné, bude se hlavně vzpomínat a to ve velkém, nevšedním pojetí. Na koncertech s fanoušky se projde retrospektivně padesátiletou historií a připomeneme si jak radostné, tak i některé smutné okamžiky, které k životu patří.

 

Poprvé v padesátileté historii kapely nabízí Elán fanouškům na turné omezený počet vstupenek Meet and Greet, které jim zaručí kromě setkání s kapelou i možnost vidět zvukovou zkoušku, získat lepší místa a další výhody.

 

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala čtrnáct studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala neuvěřitelných 25 platinových desek. Koncert Elánu na Letné si nenechalo ujít na 80 tisíc fanoušků, Slováci zároveň v roce 2007 vyprodali i slavnou Carnegie Hall v New Yorku. Pilířem kapely jsou Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Jano Baláž (zpěv, kytara) a Vašo Patejdl (klávesy, zpěv), kteří společně skládají písně. V současnosti s nimi skupinu Elán tvoří Peter Farnbauer (kytara, zpěv), L'ubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicí), Richard Šimurka (saxofon), Martin Haas (pozoun) a Samuel Šimek (trubka).